2006/05/18

Rygraden i samfundet?

Dette spørgsmål stillede eller rettere sagt råbte Jesper Johansen, talsmanden fra studenterbevægelsen en onsdag eftermiddag på Christiansborg Slotsplads omgivet af alle kammeraterne.

Helt ordret råbte han godt nok:

”For hvis ikke pædagogerne, lærerne og sygeplejerskerne er rygraden i fremtidens velfærdssamfund, hvem er så?”

Da det nok ikke er meningen at folkemængden skulle råbe tilbage med forslag, så skulle spørgsmålet nok forstås retorisk. Retoriske spørgsmål har altid undret mig, hvorfor stille spørgsmål hvor man på forhånd mener man selv har det rette svar. Utvivlsomt en god metode blandt børn som jo er så søde og naive. Pædagoger og lærer stiller sikkert ofte retoriske spørgsmål, for derefter at forklare at mælken kommer fra koen og ikke fra Netto.

Det virkede åbenbart også denne eftermiddag på Christiansborgs Slotsplads. Stor jubel blev det retoriske spørgsmål mødt af, hvis det altså var retorisk. Sådan opfattede folkemængden det åbenbart og det kan jo godt være bemærkelsesværdigt, for hvis bestemte arbejdsgrupper er rygraden i samfundet må det vel være en fordel hvis så mange som muligt erhverver sig inden for disse erhverv. Medmindre at det så ville være fordi alle i verden tog til Danmark og gik i skole kan en så omfattende specialisering hvis næppe være særlig klogt. Nu var jublen nok blot mere et udtryk for kollektiv masse masturbation, for hvem kan ikke lide at blive klappet på skuldrene og kaldt for samfundet rygrad.

En del af samfundets rygrad er mange pædagoger, lærer og sygeplejersker uden tvivl. De levere en ydelse som nogen med glæde modtager og har gavn af. Selv har mine forældre gjort brug af pædagoger og læreres tjenesteydelser på mine vegne. Personligt har jeg da selv gjort af søde og rare sygeplejerskers service og jeg har dog også selv valgt at læse både på handelsskole og videre derefter. Tak for det.

Mange andre letter min hverdag ved gennem deres arbejdsindsats at tilbyde deres ekspertise til mig i form af enten produkter eller tjenesteydelser. I dag har jeg både været i Netto, hos slagteren og den ved siden af liggende specialforretning og købe to flasker sweet chili sauce som jeg bare ikke kan undvære.

Dog ser man ingen af disse personer stimle sammen på Christiansborg Slotsplads fordi ved godt at jeg vælger dem jeg synes er bedst og det derfor er deres dygtighed der afgør deres indkomstgrundlag. De er i høj grad også en del af samfundets rygrad. Stolte, uafhængige og dygtige folk.

Uafhængigheden er netop grund til at de ikke stod på Christiansborg Slotsplads kl. 16.00, men servicerede mig og andre kunder. De er ikke afhængige af politikernes velvilje.

Kære politikere slip grebet om pædagoger, lærer og sygeplejersker. Lad dem tilbyde deres tjenesteydelser, til de der taknemmeligt tager imod dem. På samme vis som mit lokale supermarked og min lokale slagter gør det. Det er smertefuldt at se på at dele af samfundets rygrad må gå tiggergang foran Christiansborg, i stedet for at bruge dagen på det de gør bedst.

2006/05/04

Er staten os alle sammen?

Ind i mellem møder undertegnede på udtrykket "staten er jo os alle sammen". Hvis det er sandt, er beskatning vel ikke nødvendigt for staten. Den enkelte kan bare give penge til sig selv i stedet. Hvis "vi allesammen" giver penge til os selv, giver vi alle penge til staten.