2008/01/30

Jakkesæt og broccoli

Onde tunger har sagt om partiet Liberalisterne, at det bare er en flok jakkesæt, som gerne vil have skattelettelser i topskatten. Personligt har jeg hele tiden troet på, at de kunne gøre en forskel. Måske kunne de få folk til at lære noget om liberalisme. Måske kunne vi endda få lidt liberalt politik på sigt. Men når man læser om Liberalisternes seneste udtalelse, så kan man undre sig over, om de overhovedet selv aner, hvad de vil.

Jeg er ikke et barn, jeg er bedre uddannet, end du er, og jeg er udmærket klar over, at Mars-bar feder mere end broccoli, men jeg ved også, hvad jeg bedst kan lide af de to, og sammenligner jeg min fysiognomi med din, må jeg tillade mig at sige, at jeg nok spiser sundere – eller mindre – end du gør. Alligevel tillader du dig at ville bestemme over, hvad jeg må spise og drikke. Med hvilken ret?


Udtalelsen kommer fra liberalisternes formand Torben Mark Pedersen (TMP) i et åbent brev til Jakob Axel Nielsen. Hele sagen drejer sig om, at regeringen overvejer at gøre sund mad billigere ved at nedsætte momsen på frisk frugt og grønt.

Jeg er enig med TMP i, at staten ikke skal bestemme, hvad folk skal spise. Men modsat TMP så går jeg ind for at moms skal fjernes helt. TMPs løsning med at alle skal straffes lige hårdt i statens momscirkus virker ikke særlig liberalt. Det er vel mere liberalt at gå ind for en skattenedsættelse på nogle varer frem for ingen skattenedsættelse på alle varer? Det mener TMP åbenbart ikke. Jeg håber, at jeg tager fejl, og at TMP gerne vil afskaffe moms. Det er da ærgerligt at straffe fattige, uanset om de spiser sundt eller usundt. Uden moms så ville jakkesæt jo også være billigere.

2008/01/27

Nej, nej,.... dit barn er ikke dit ansvar.

Den perfekte børneopdragelse findes ikke, det gør den ikke, da den er forskellig fra barn til barn, fra familie til familie. Ligeledes er opdragelsen af ens børn et kæmpe ansvar og der er nok nogen rundt omkring, der har svært ved at påtage sig det ansvar (host, de unge mødre, host, host), men så må de jo søge hjælp. Men lad vær med at søge hjælp ved staten! Lad vær med at lægge ansvaret over på andre!

For det første, det er ikke mit ansvar hvordan du opdrager dit barn. For det andet, når du søger hjælp til ansvarsfralæggelse hos staten tager du alle andre med i faldet. Det kan godt være, du ikke kan finde ud af at pålægge grænser for teenagerne i hjemmet, men der er der andre der kan. Så lad hver med at mindske friheden for disse familier ved. Fordi du ikke kan tage ansvar behøves du ikke fralægge deres ansvar samtidigt.

Hvis du ikke kan forklare dit barn at det ikke skal ryge eller drikke før det er 15-16-18, så søg hjælp (eller nok snare, lad hjælpen komme til dig). Men lad hver med at tage andres frihed på grund af dine manglende evner!

Så derfor, nej! Aldersgrænsen for hvornår man må købe tobak skal ikke sættes op, den skal fjernes. Og ja, dit barn er dit eget ansvar.

2008/01/20

Det nye parti

Der er kommet et nyt parti i Danmark, der hedder borgerlige.dk. Det er godt nok kun et internetparti, men det er skabt, fordi der ikke bliver talt nok borgerligt politik i Danmark. Jeg meldte mig "ind" i partiet i håbet om, at det ville være et parti med andre holdninger, end de "virkelige" højrefløjspartier har. Efter at have læst artiklerne og kommentarerne på siden har jeg dog gevaldigt svært ved at se, hvorfor det konservative folkeparti ikke rammer holdningen meget godt.

På partiets facebook gruppe kan man læse følgende:

Og når jeg derefter sætter mig for at læse 180grader, punditokraterne, uriasposten, liberator og et hav af blogs og hjemmesider, slår det mig hvor utroligt splittede den borgerlige højrefløj står. De gamle borgerlige partier har, efter min mening, simpelt hen trukket tæppet væk under os, og efterladt os politisk hjemløse...

Men jeg er optimist. Jeg tror at vi kan samles om en fælles forståelse for borgerligheden - at vi kan forenes i en fælles drøm om et frit, fredeligt og borgerligt Danmark.

Det er svært at sige, hvor stor splittelsen på højrefløjen reelt er. Hvis vi snakker statens størrelse, så kan liberale og konservative hurtigt blive enige om, at staten er for stor. Det er mere på de moralske spørgsmål, at højrefløjen er splittet. Det ville den altid være, da liberale afskyr, at konservative vil tvinge deres moral ned over hovedet på andre.

Selvom borgerlige.dk lugter lidt af det konservative folkeparti på nettet, så støtter jeg deres kamp for en mindre stat.

2008/01/18

Birgitte Josefsen (V) i strid med Grundloven?

Birgitte Josefsen, der ved valget 2007 blev genvalgt i den nye Mariager Fjord kredsen lever på ingen måde op til sin formands mantra om, at det jeg sagde før valget, mener jeg også efter valget.

Før valget stemte hun for gruppeeksamen, da hendes stemme var ligegyldig. Nu efter valgte, hvor hun kunne få indført gruppeeksamen med sin stemme, så stemte hun imod.

Nu er det jo tilladt, at ændre holdning, og det er da også muligt, at der er forskel på at være valgt i Hobro kredsen og i Mariager Fjord kredsen, med hensyn til sin holdning til gruppeeksamen.

Skyldes det, at hun ikke har villet stemme imod regeringen, så er hun ikke egnet til at sidde i Folketinget, i følge Grundloven:

Grl § 32. Stk. 7. Ethvert nyt medlem afgiver, når hans valg er godkendt, en højtidelig forsikring om at ville holde grundloven.

Grl § 56. Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere.

Bevisbyrden er tung at løfte, og det er ikke første gang og bliver næppe sidste gang et folketingsmedlem forbryder sig mod Grl. § 32. Stk. 7. Omvendte har ingen politikere vel nogen sinde forbrudt sig mod Grl. § 32. Stk. 7, da man som populist jo aldrig vil komme i det problem. I politik er dette tilfælde blot business as usual.

2008/01/12

Hvem er fjenden?

Hvis man snakker med en social- og sundhedshjælper i disse dage, så vil personen som noget af det første nævne, at de har fortjent mere i løn. Når en socialist hører det, tænker de "Ja, vi må vise solidaritet og give dem flere penge." Det ironiske er, at hvis det var en person i det private, som fortalte, at han/hun ville have 5.000 kr. mere i løn for sit arbejde, så ville en socialist tænke "Hvor er han/hun grådig." Men det er blot en af fordelene ved at være socialist. Man behøver ikke at tænke logisk.

Spørgsmålet er bare, om det i virkeligheden er social- og sundhedshjælperne, som man skal have noget i mod. Man kan vel ikke være sure på dem, fordi de gerne vil tjene en ekstra skilling. Det er vel lidt for naivt at tro, at de skal vise solidaritet med alle os andre. Det kan da godt være, at de risikerer at være skyld i en overophedning af økonomien. I det private vil man brokke sig til topledelsen, hvis alle på arbejdspladsen mente, at de fik for lidt i løn. Det er netop, hvad Sosu hjælperne gør nu. Brokker sig til topledelsen.

Topledelsen er i denne sag regeringen, og vi kan kun håbe på, at AFR og co ikke lytter til deres krav. Men det gør de selvfølgelig ikke, fordi vi har en borgerlig liberal regering, som lytter til dem som har stemt på dem. Men hvem er deres stemmer? En af dem er Anne Lise Jensen, som udtaler i weekendavisen:

»Der er dem, der påstår, at vi har flyttet vores stemme og stemt borgerligt, fordi vi har købt hus, men det er ikke det. Det var det, at de lovede bedre velfærd.«

Desværre har hun nok ret. Der findes intet liberalt parti, og for jer som har stemt på venstre, må det være ligesom at få at vide, at julemanden ikke findes. Man føler selv en lille skam, fordi man kunne tro på noget så dumt.

Men nu ved i det. Fjenden er regeringen. For hvis AFR var liberal, så havde han sagt i sin nytårstale: "Jeg er ked af, at sosu hjælpere ikke føler sig værdsat, fordi man ikke tjener ligeså mange penge som i det private. Jeg lægger hermed op til en reform, som skal give jer mere i løn. Derfor vil jeres sektor blive privatiseret, så i igen kan gå på job med et smil."