2009/02/19

Obama vil "redde" boligejerne

På grund af de faldende boligpriser vil Obama redde boligejerne, eller det siger han i hvert fald.

I virkeligheden ser øvelsen ud til at gå ud på først og fremmest at redde de statslige kreditinstitutioner Fannie Mae og Freddie Mac.

USAs lånelovgivning favorisere låntageren på bekostning af långiveren ved, at gælden er knyttet til boligen alene. Falder boligprisen til under hovedstolen på lånet bliver låneren teknisk insolvent. Dvs. gælden overstiger boligens markedspris.

Den amerikanske boligejer kan dog blive gældsfri ved, at flytte fra boligen og lade långiveren bære tabet. Redningsaktionens ide er, at mindske incitamentet som boligejeren har til, at forlade sin bolig. Jo flere der forlader deres bolig des større bliver udbuddet af boliger, hvorved prisen falder ydereligere. Det vil så igen gå ud af långiverne, når endnu flere vil rømme deres bolig.

Denne redningsaktionen fra Obama er således symptom behandling af et problem afledt af en dårlig lånelovgivning. Redningsplanen kunne have været, at ændre dette forhold ved et lovforslag, men det er selvfølgelig ikke lige så sjovt, som at bruge $75 miliarder.

0 Comments:

Send en kommentar

Links to this post:

Opret et link

<< Home