2007/07/02

DR's dage er talte

De fleste har opdaget at Internettet spiller en større og større rolle i som medie for nyheder, meninger og underholdning. Både i Danmark og i andre lande. Hvilken betydning har det for statens gamle mediemonopoler?

Internettet er fremtidens infrastruktur og de danske statsmedier er kun en dråbe i havet af information og underholdning på nettet.

Engang var DR den eneste der sendte TV, så kom TV2 - en ekstra statslig kanal, og nogle få andre til. Men staten bestemte stadig hvilke kanaler der måtte sendes ud i æteren. Satelliter og internettet kan de danske myndigheder derimod ikke bestemme særlig meget over over. På disse infrastrukturer har statens medier ikke en egentlig særstatus.

I et åbent samfund vil DR og TV2 blive mere og mere presset af andre kilder til nyheder, information og underholdning.

Alverdens aviser og weblogs er gratis tilgængelige. Det samme er mange forskellige former for radio og TV.

Jeg gider ikke selv at have TV og der er en del andre på min alder (20'erne) der har det på samme måde. TV er ufleksibelt. Indhold, der minder om traditionel TV kan fås mere fleksibelt på internettet, fx fra iTunes eller Joost. Radio kan streames i realtid via internettet fra hele verden i stedet for over jordbaseret net. Radio-lignende programmer kan også hentes som podcasts og man kan høre dem når man har lyst.

Alexa, et firma, der laver målinger af internetbrug, har en oversigt over hvilke websites der er mest populære blandt internetbrugere i Danmark. tv2.dk og dr.dk er pt. begge på listen som hhv. nr. 8 og 10. Over dem ligger bl.a. Youtube, Yahoo, Google og Ekstrabladet. Websitet Arto ligger under tv2 og over dr.dk som nr. 9. Der er forskellige usikkerheder forbundet med målingerne der ligger til grund for listen, men det indikerer at de gamle statsmonopoler ikke har den samme position blandt danskere på internettet som de har på TV og radio.

De ældre generationer vil nok aldrig rigtig vænne sig til de nye medier og vil fortsætte med TV avisen, P1 og "hit med sangen", men jeg tror at for fremtidens generationer vil DR fylde meget mindre. Det er tendensen, og det er jo glædeligt.

se også: 24 timer har skrevet om at unge ikke gider TV.