2008/11/04

The Economist støtter frihandelsmodstanderen Obama

The Economist blev grundlagt i 1843, som et pro- frihandel og globaliserings tidsskrift.

Stor var overraskelsen, da jeg kunne læse på Ekstra Bladet, at The Economist citeres for at ville stemme på Obama, hvis de kunne.

Ekstra Bladet kalder også The Economist for et konservativt magasin, så mon ikke det var noget, Ekstra Bladet havde misforstået. Obama har ved flere lejligheder gjort sig bemærket med protektionistiske kommentarer. Det var desværre ikke en misforståelse fra Ekstra Bladets side. The Economist skriver:
The Economist does not have a vote, but if it did, it would cast it for Mr Obama. We do so wholeheartedly: the Democratic candidate has clearly shown that he offers the better chance of restoring America’s self-confidence.

Når nu The Economist ikke kan stemme, kan det undrer meget, hvorfor man så vil pege på en kandidat i det hele taget. Det er fint at være på vinderens side, men her burde The Economist nok have fokuseret på, hvad Obama vil betyde for frihandel og globalisering, som The Economist jo går ind for. Istedet vælger tidskriftet, at udbasunere sin støtte til en protektionist.

Til de dystre fremtidsudsigter for frihandel under Obama, skriver The Economist:
Despite the protectionist rhetoric that still sometimes seeps into his speeches, Mr Obama would not sponsor a China-bashing bill. But what happens if one appears out of Congress? Worryingly, he has a poor record of defying his party’s baronies, especially the unions.

Det lyder ikke beroligende. En svag præsident, der vil skade velstandsskabelsen i verden.

Til sidst sætter The Economist trumfen ind:
But Mr Obama deserves the presidency.

Det må man håbe, at fremtidens sultne børn i Sydamerika og Afrika også vil huske, når de spørger, hvorfor de ikke må nyde den velstand, som frihandel bringer med sig andre steder.

Så er det godt, at Dansk Industri kan sige det, som The Economist burde have skrevet:
Barack Obama er mere protektionistisk end John McCain. Den republikanske kandidat står fast på frihandel, og han er tilhænger af verdenshandelsorganisationen WTO og etableringen af flere bilaterale handelsaftaler. Demokraterne vil i højere grad bruge handelsaftalerne til at fremme snævre amerikanske interesser. Generelt er det ikke en fordel for dansk erhvervsliv

På langt sigt er det ikke til fordel for nogen som helst, men Obama er jo begunstiget af, at han ikke behøver, at tænke på kilderne til velstand, da han maksimalt sidder i otte år.