2008/11/02

Gommorah af Roberto Saviano

Det kan være farligt at sige, skrive eller tegne sin mening.

Dette har Roberto Saviano fået at føle ved, at have skrevet en bog om Mafiaen i Napoli, som bogen hedder på dansk.

Efter at have set filmen Gommora. Læst en glimrende anmeldelse af bogen i berlingske. Har jeg derfor købt den, dobbeltroller eller ej, i Politikens boghandel ved Rådhuspladsen.

At bogens original titlen er Gommora er et ordspil på Camorra, som den napolitianske mafia hedder. Organisationens indflydelse er alt omfattende. Ikke kun i Napoli og Italien, men i hele Europa og resten af verden.

Forfatteren lever under jorden, og må sandsynligvis gøre det til evig tid. Alt i mens nobelprismodtagere i litteratur appellerer til den italienske regering om at øge beskyttelsen af Saviano

Gennem et utroligt stort netværk, er mafiaen blevet en integreret del af det europæiske erhvervsliv.

Mafiaen tjener nemlig ikke kun penge på narko og våbensalg, selv så almindelige vare som kondisko tjenes der store profitter på ved at udnytte indsmugling via Napoli havn til, at kunne give forbrugerne i Europa tilbud på mærkevare.

Saviano foreslår dog ikke mere regulering, men mindre. Det er igennem omgåelse af lovgivningen, at mafiaen gang på gang kan give det billigste tilbud. Det uanset om det handler om kondisko til opførelsen af store byggeprojekter.

Konsekvensen er blot at myndighederne inddirekte hjælper mafiaen med at sætte den fri konkurrence ud af spil, og i næste instans borgerrettighederne.

Bogen er gruopvækkende læsning og kan varmt anbefales.

0 Comments:

Send en kommentar

Links to this post:

Opret et link

<< Home