2008/11/09

Tro ikke på alt der står i Børsen


Børsen skriver i artiklen Krise gør Australien til verdens billigste iPod-land om iPod pris-indexet udarbejdet af CommSec (PDF). En ny version af det lidt poppede Big Mac prisindex.

I artiklen står:

Den dyreste iPod nano i verden skal man til Argentina for at finde. Her koster den lille – og meget populære – musikafspiller hele 353 dollar. Den høje pris skyldes en galoperende inflation i det sydamerikanske land, som økonomer frygter kan stå over for sin anden statsbankerot i dette årti.


Forkert.


Buenos Aires, ArgentinaSom Kritisk Presses permanente udenlandskorospondent ;-) vil jeg bidrage med nogle perspektiver udenfor andedammen. Jeg bor tæt på Argentina og kan fortælle at grunden til at iPod's er så dyre, er at Argentina har en meget høj told på varer importeret fra lande uden for Mercosur. Mercosur er en handelsaftale imellem en række sydamerikanske lande - en slags sydamerikansk EF om man vil. Dette gør elektronik meget dyrt.

Det er rigtigt at inflationen er høj i den Argentinske peso, men dyrere varige forbrugsgoder så som iPods sælges normalt i dollars. Den høje told og moms i Argentina kan alene forklare den høje pris. Der er ikke nogen grund til at tro at inflationen i Argentinas peso skulle have noget med det at gøre.

Undertegnede har desuden for nyligt været i Australien og kan fortælle at Apple produkter rigtigt nok var billige pga. den australske dollar, der er faldet meget i forhold til den relativt stærke amerikanske dollar.

Når man læser i mainstream medier om emner man har forstand på, så er det forbløffende hvor mange fejl man finder. Det skræmmende er så - hvad med alle de emner man ikke har et nært kendskab til? Men det er jo ikke nogen nyhed at man ikke skal tro på alt hvad man læser i avisen.

2 Comments:

Blogger Rasmus Ole Hansen said...

Det er rart med nogle indtryk fra udlandskorrespondenten : )

Er der så ikke meget elektronik på det sortemarked i Argentina?

man. nov. 10, 06:22:00 PM 2008  
Anonymous Anonym said...

Der er i hvert fald mange der køber elektronik når de er i udlandet, fx USA, i stedet for. Og det er jo ikke så underligt.

tirs. nov. 11, 10:57:00 AM 2008  

Send en kommentar

<< Home