2006/11/08

Finansloven for 2007: Tilbagegang på alle områder (næsten)

Finanslovsaftaler er den tilbagevendende disciplin, hvor folketingspolitikerne bliver enige om, hvordan dine penge skal bruges, for det kan du jo ikke selv finde ud af.

Da den siddende regering for længst har tabt dagsordnen er finansloven samtidig det sted hvor regeringen kan vise at man magter at bruge endnu flere penge på velfærdsstaten. At folk selv bedst ved hvad der er velfærd i deres liv, er vel nærmest en kættersk tanke i velfærdsstatsreligionen.

Overordnet set handler finansloven blot om at rykke lidt rundt på tallene, ja skattelettelser er der jo ikke ”råderum” til for det er jo vigtigt at bruge 700 milliarder om året i den offentlige sektor, og ikke en krone af disse, har borgerne intelligens nok til, selv at priotere over.

Ligesom kunstnere har forskellige perioder, som f.eks. Picasso og hans blå periode, vil jeg anlægge et syn på finansloven, ud fra det man kan kalde skribentens positive periode.

Hvad positivt kan man som den suveræne dansker glæde sig over i finansloven?

Tænke, tænke

Vær positiv, vær positiv.

Aha der var den: Sodavandsafgiften sættes ned med 30 øre pr. liter.

For hver liter sodavand jeg derefter drikker, kan jeg selv bestemme over 30 øre mere end hidtil. Jeg skal godt nok drikke mange liter sodavand, før jeg spare bare noget i nærheden af det antal milliarder, som regeringen praler af at have brugt ekstra på den offentlige sektor siden 2001.

Mange bække små gør som bekendt en stor å, så jeg er positiv over for denne storsindede nåde der kommer alle sodavandsdrikkerer til gode.

Nogen skal selvfølgelig rakke ned på denne ene glædelige begivenhed. Over en bred politisk kam er der enighed om, hvor farligt det er, at en liter sodavand bliver beskattet med 30 øre mindre. DR gengiver nogle citater, og de taler jo for sig selv:

”Man skal være skruet mærkeligt sammen i hovedet, når man sætter afgiften ned på sodavand samtidig med, at man skærer i kommunernes økonomi. Det er en grotesk måde at prioritere velfærden på - og hån mod børnefamilierne”, siger Ole Sohn (SF)

Tænk lige på den næste gang du køber sodavand. Du håner børnefamilier lige op i ansigtet.

”Sodavand med sukker til overvægtige børn er lige så sundhedsskadeligt som rygning”, siger Jørgen Winther (V).

For ikke at tale om den særdeles skadelige passive sodavandsdrikning.

”Jeg har set børn på helt ned til ti år med gammelmandssukkersyge”, siger Lone Møller (S).

Hvad børn, med tilsyneladende for mange lommepenge hjemmefra, har med noget som helst at gøre, blæser i vinden. Regner man lommepengene til børnene ud i literprisen for sodavand, ja så stiller afgiftslettelsen da ellers forældrene i børnefamilierne i en gunstig situation ved kommende lommepenge forhandlinger.

Ole, Jørgen og Lone skulle vist også lære at tænke positivt. For det er da positivt at man tilsyneladende kan bruge børnenes sundhedstilstand som benchmarking på hvordan det går med velfærdsstaten: Stor, oppustet, uden bid og med masser af kroniske skavanker.