2007/01/17

Sigtet for at forsvare sin ejendomsret

Vintage Ure i det indre København har nu endnu engang oplevet at blive udsat for væbnet røveri.

Sagen kort: Tre mænd træder tirsdag eftermiddag ind forretningen i Kompagnistræde og truer urmageren. Urmageren sætter sig til nødværge og affyrer et håndvåben, og sårer to af røverne. De sårede røvere tilkalder en ambulance ved Statoil tanken i Sydhavnen. Den tredje røver er stadig på fri fod. Onsdag formiddag fremstilles urmageren ved Københavns byret, sigtet for drabsforsøg og ulovlig våbenbesiddelse.

Urmagerens reaktion kommer som følge af sidste gang hvor forretningen blev røvet, hvor niecen fik sat en pistol for tindingen. Dengang udtalte urmageren:

”Den ene gang skød de to huller i mit arbejdsbord, men der sker aldrig en pind med røverne. De er ude igen efter nogle måneder. Og sidste gang dækkede forsikringen kun 15 procent af mit tab. Så nu kan det være nok. Jeg gider ikke finde mig i det mere, så nu ordner jeg tingene selv”

Politiets holdning ved Viceinspektør John Amdisen er klar:

”Vi kan ikke have, at folk går rundt og skyder på hinanden. Den slags amerikanske tilstande vil vi helst ikke have i Danmark. Det er en meget uheldig tendens”

På den baggrund har Københavns Politi krævet urmageren varetægtsfængslet. Hvad varetægtsfængslingen ses nødvendigt for fremgår ikke, for det er da ikke samfundet urmageren er til fare for, men urmageren er klart til fare for røvere af Vintage Ure, men så kan man jo blot lade være med at røve forretningen. Hvad der menes med amerikanske tilstande fremgår heller ikke, men det er tilsyneladende noget med at Viceinspektøren ser det som en uheldigt tendens hvis folk forsvare sig. Ifølge politiets egen forklaring til Politiken har røverne presset en pistol op under hagen på urmageren, hvilket får urmageren til at trække sin pistol og skyde. Røvernes pistoler har senere vist sig at være attraper.

Det bliver spændende, at høre hvad dommeren siger til politiets nidkære efterforskning af at finde noget at sigte røveriofferet for.

Da selvforsvar som bekendt er en uheldig amerikansk tendens ifølge Københavns Politi, vil det være på sin plads med et par citater fra juridisk kyndige:

Advokat Helle Lokdam:

”Der skal relativt meget til, før man dømmer folk for selvtægt, men det er også en vigtig vurdering, for der er ikke 'license to kill' her i Danmark”

Anette Storgaard, lektor i strafferet på Århus Universitet:

”Hvis der kommer en og angriber dig, så må du selvfølgelig give igen. Men hvis han for eksempel er gået ud af forretningen, så gør du selv noget, der er strafbart. Det er ikke det samme som, at du skal finde dig i at blive berøvet. Det er bare det samme som, at dér overtager samfundet retten og pligten til at komme efter ham”

Så juridisk set er det afgørende, hvornår skuddene er faldet, har det været da røverne var på vej ud af forretningen er det strafbart, da samfundet her har ansvaret. København Politi vil i denne forbindelse være dem der skal håndtere sagen på samfundets vegne, dog viser håndteringen af bla. ejendomsretsspørgsmålet vedr. Jagtvej 69, at Københavns Politi nok ikke har den helt store tillid hos forretningsdrivende københavnere som dem der forsvarer ejendomsretten.

Sigtelsen af urmageren bygger i min vurdering mest på den manglende våbentilladelse på det affyrede håndvåben. At Politiet så kræver varetægtsfængsling er jo blot en del af den normale procedure, hvis mål er at spærre alle inde, der er involveret i pågående sager.
Herfra ventes spændt på dommerens vurdering. En opretholdelse af en sigtelse mod offeret for drabsforsøg vil i hvert fald undrer meget.

Links
DR
Politiken 1, 2, 3.

5 Comments:

Anonymous Henrik C said...

Jeg læste ejeren også selv var såret af skud i armen, så enten sigter han meget dårligt, eller også havde en af røverne en ægte pistol.

Uanset hvad bliver han jo nødt til at beskytte, om ikke andet, sit liv når røvere træder ind med pistoler... Men selvfølgelig også sin ejendom.

Næste gang røver de nok naboforretningen i stedet :)

ons. jan. 17, 12:08:00 PM 2007  
Blogger Rasmus Ole Hansen said...

Det handler blot om at kuglen rikochetterede.

Han burde nok klippe artiklerne ud af avisen og hænge dem op i vinduet, så fremtidige røverere ved hvad der venter dem, hvis de går ned i forretningen.

tor. jan. 18, 12:54:00 AM 2007  
Blogger Jakob T. said...

"Amerikanske tendenser". De glemmer bare at meget at skyderiet i USA skyldes at regeringen har valgt at ulovligegøre stoffer og fører en krig imod bagmændene. Det går i høj grad også udover store dele af den amerikanske befolkning. Havde regeringen aldrig forbudt stofferne ville der ikke være behov for hårde kriminelle karteller.

Man kan lave love og regler om nok så mange ting, men der vil altid være folk der overskrider lovene, så de eneste der bliver snydt af dem der følger loven.

Der var en ejendom på en vej, af en af mine bekendte, der fik indbrud. Der boede et ægtepar som. Røverne ville have nøglen til deres bankboks og troede manden med at klippe hans fingre af. De sagde at deres søn havde den hvilket var sandheden. Røverne troede ikke på dem og klippede ALLE mandens fingre af og sparkede kvindens ansigt af led med en sikkerhedssko.

Min pointe er, havde det været normalt for folk med store ejendomme at beskytte deres boligområde med privat bevæbnet vagtværn, god indhegning og evt. personlig våbenbesiddelse. Kunne den stakkels mand måske have alle sine fingre og den stakkels kvinde have et normalt ansigt i dag. Men fordi folk naivt tror at Danmark er et fredeligt land med få kriminelle som politiet har hånd om, så tror de aldrig i deres vilde fantasier at de ville blive udsat for en så omfattende kriminalitet.

tor. jan. 18, 09:38:00 AM 2007  
Blogger Rasmus Ole Hansen said...

Ej Jakob det er godt nok en meget ubehageligt røveriforsøg du beretter om der. adr.

tor. jan. 18, 01:40:00 PM 2007  
Blogger Jakob T. said...

Ja - jeg blev også rimelig chokeret over at høre det.

fre. jan. 19, 10:51:00 PM 2007  

Send en kommentar

Links to this post:

Opret et link

<< Home