2007/01/19

VM i cykling til København

København vil gerne støtte VM i cykling i 2011 med 7 mio. Martin Gertsen forklare:
"Danskerne får nogle store cykelbegivenheder tæt på, og det er en god forretning for byen. Der kommer en masse mennesker til byen, og så er det et fantastisk brand for København" siger Københavns Kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen (V) til TV2.
Men der er flere grunde til, hvorfor dette er en dårlig idé. Lad os tage udsagnet om, at det er god forretning. Jeg tvivler på at Københavns forretninger, hoteller etc. vil opleve nogen nævneværdig fremgang ved et VM i cykling, men selv hvis dette skulle ske, så lad os tage Bastiats lære om også, at se på det der ikke er synligt og ikke kun det synlige. Hvor kommer de 7 mio. fra? De kommer fra skatteyderne selvfølgelig og dermed fra kommune skatten. Dvs. selv hvis de 7 mio. kommer tilbage, grundet VM, så vil der værre tale om en omfordeling fra skatteyderne til dem der vil nyde godt af et VM (dvs. beværtninger og hoteller). Derudover vil en del penge gå til spilde i det offentlige bureaukrati.

Den anden grund til, at København skal værre vært for denne begivenhed, skulle værre øget branding af København. Som inkarneret cykelsports fan tvivler jeg stærkt på dette, nogen der kan huske hvor sidste års VM blev holdt, og hvis du kan, gav det så byen et bedre brand? Nej vel.

Hvorfor er det så, at Københavns kommune ikke kan se dette? Det er fordi, at de ligger under kraftigt pres fra en lobby gruppe (Dansk Cykelunion), som vinder stort, mens taberne (skatteyderne) hver især taber lidt, og dermed ikke har noget stort incitament til, at ligge pres på politikkerne.

Så summa summarum, de 7 mio. til VM i landevejs cykling er højst sandsynligt en underskud forretning for Københavns kommune. Et spild af gode skattepenge, der vil ligge langt bedere i Københavns indbyggers lommer.

P.S. Endnu en god grund til, at København ikke skal værre vært for VM er, at det højst sandsynligt vil blive et tamt VM der ender i en massespurt.

3 Comments:

Blogger Rasmus Ole Hansen said...

hehe jeg aner faktisk ikke hvor VM i cykling blev afholdt sidst.

Når det er sagt så er det bemærkelses værdigt hvor anvendeligt Bastiats lille essay stadig er. Det er dog utroligt at politikere kan kalde det investering der kommer hjem igen, når de bruger andres penge.

fre. jan. 19, 05:02:00 PM 2007  
Blogger JJA said...

Faktisk slog det mig at det vist nok var Salzburg, men jeg brugte også en hel weekend på VM på Zulu og tømmermænd :P

fre. jan. 19, 05:48:00 PM 2007  
Blogger Jakob T. said...

"Det er dog utroligt at politikere kan kalde det investering der kommer hjem igen, når de bruger andres penge."

- Ja. Det er som om politikerne tænker. Nu har vi en masse penge, hvad kan vi finde på at gøre med dem for at fremstå heroiske?

GAAAAH!

fre. jan. 19, 10:54:00 PM 2007  

Send en kommentar

Links to this post:

Opret et link

<< Home