2006/09/16

Ekstra penge til kommunerne

Selvom kommunerne i årevis ikke har haft styr på økonomien, så er det alligevel lykkedes, at hyle så meget op om hvor hårdt man har det (pga. af ledelsesmæssig inkompetence?), at regeringen er gået med til en ekstra bevilling på 424 millioner.

Beløbet er godt nok til deling, så det bliver spændende at følge kampen om fordelingen. Her ligger Århus kommune allerede i spidsen for hylekoret. Ja, det er i den grad lykkedes at fremstille sig selv som en kommune, der ledes af folk der er så dårlige til at styre økonomien, at man skulle tro at man ansatte folk efterhånden, som de bliver fyret i AGF.

De ekstra penge til kommunerne falder næppe på et tørt sted, da det følger implicit af offentlig administration, at der til en hver tid er behov for uendeligt mange penge. Der af følger at man som leder i den offentlige sektor har klar interesse i at sætte en sammenhæng mellem bedre effektivitet og flere penge. Jo mere man hyler op om at der er en klar årsagssammenhæng, jo større ressourcer bliver der tilført budgettet.

Problemet er så blot, at der ikke er den årsagssammenhæng som diverse hylekor opstiller. Hvis der var årsagssammenhæng mellem antallet af kroner og effektiviteten ville det betyde at Vestsjællands Amt har de mest effektive sygehuse, eftersom de har fået bevilliget op til 100 millioner kr. for meget over de sidste tre år.

Nu er det bare sådan, at hvis lige prøver at bevæge sig en kort tur ud i virkeligheden, at det modsatte ofte er tilfældet. Overbevillingen er da også kun blevet opdaget, som følge af en undersøgelse af hvorfor Vestsjællands Amt dog har det mindst effektive sundhedsvæsen.

Interessant nok er der alle mulige bortforklaringer på hvad der mon kan være sket, for det kan jo næppe være det planøkonomiske sundhedsvæsen, som fjerner al incitament, der er skyld i den manglende effektivitet, at fejlen skal findes.

Resultatet af ekstra bevillingen til kommunerne bliver nok blot den sædvanlige med, at nu har kommunerne så formået at bruge ekstra 424 millioner, uden at det gavner hverken fra eller til.

0 Comments:

Send en kommentar

Links to this post:

Opret et link

<< Home