2006/09/21

Ekstra penge til kommunerne 2

Jeg har tidligere været inde på, at de ekstra penge til kommunerne er dårligt givet ud. Det giver hverken mere eller bedre velfærd at smide gode penge efter dårlige. Hele humlen i økonomi, og dermed også i dette tilfælde, er at udnytte sine ressourcer bedst muligt. I stedet for at se på en bedre udnyttelse af ressourcerne, har flere kommuner, med Århus kommune i spidsen, hylet løs i medierne om hvor forfærdeligt de har det, og at de har vendt hver er krone, og at besparelserne vil ramme børnene. Mage til hyleri kan man næppe opleve blandt børn, dertil er børn alligevel for glade, til at hyle dagen lang.

Normalt er medierne glade for at hoppe med på hylekorets præmisser, for det giver så gode historier at se voksne mennesker tude for åben skærm, men i dette til fælde har TV2 leveret et glimrende stykke journalistisk arbejde.

TV2 har gjort noget så uhørt for danske medier at finde nogle tal frem, så man selv kan se, om hylekoret har ret, eller om der blot hyles som en skoleelev, der synes det er synd for sig selv, at der skal afleveres dansk stil i morgen, selvom der har været en uge at skrive den i. På samme måde tuder kommunerne over, at de ikke for længst har rettet op på de nødvendige steder. Nu mener alle kommunerne selvfølgelig, at de har rettet op, hvor der rettes kan, og lige netop derfor er det forfriskende med TV2s liste over hvad det egentlig koster at drive dagsinstitution i de forskellige kommuner. Hos hylerne nr. 1, Århus kommune, er udgiften pr. barn 56.353 kr. om året. I Ribe kommune kan man gøre det samme for 30.297 kr. om året. En forskel på 26.056 kr. om året. Det kan være at Århus kommune skulle overveje at køre alle børnene de 148 km til Ribe hver morgen.

En anden interessant ting ved TV2s opstilling er når man sammenligner den årlige forælder betaling pr. barn. Her koster det i Århus 19.965 kr., til sammenligning koster det i Ribe 18.700 kr. pr. barn. Ingen af stederne skal forældrene betale hvad prisen for pasningen reelt koster, og det er rimeligt absurd at det kun er 1.165 kr. dyrere at får passet sit barn i Århus end i Ribe.

Det er da klart, at forældrene ikke har nogen fornemmelse, af det de køber, hvis de skal betale det samme, uanset hvor godt det er, eller hvor dyrt det er. Det koster mere i alle kommunerne pr. barn, end hvad det koster pr. år pr. studerende for de fleste videregående uddannelser. Har man sit barn i en århusiansk dagsinstitution i de pågældende 10 år, som udgiften er udregnet efter, er det da lidt skuffende, hvis barnet som 10 årig ikke er hjernekirurg.

Lad dog forældrene betale den fulde udgift for dagsinstitutionerne, og så skal der ikke gå længe, før selv Ribe kommune må tage sig sammen eller se tomme dagsinstitutioner. For 30.297 kr. om året for at få passet et barn er meget hvis man har været vant til at kunne slippe med 18.700 kr., især når det ikke engang er børnene, der tuder hele tiden.

0 Comments:

Send en kommentar

Links to this post:

Opret et link

<< Home